Kotitilalta-blogi

Tagit

nauta, sika, broileri, säilörehu, rehu, sonni, laatusonni, vasikka, porsas, hkscan, sonnihuutokauppa, hyvinvointi, rotukarja, kasvattamo, tuottaja, ruokinta, emakko, optipossu, emolehmä, d-arvo, lihasikala, lihasika, ilmastointi, kotitilalta, kasvu, hk, kotitilalta-lehti, afrikkalainen sikarutto, kuljetus, lihanauta, siipikarja, logistiikka, genetiikka, helle, tautisuojaus, kariniemen, ensikko, broilerituotanto, vilja, okra, desinfiointi, välikasvattamo, tuottajapäivät, tuottajat, sikala, raksa, kivennäiset, härkäpapu, viljanäyte, ruoka, kuljetussuunnittelu, lihantuotanto, ett, juottamo, seminaari, navetta, porsasvälitys, nurmi, broilerihalli, teurastamo, hautomo, lastaus, pesu, mykotoksiini, rehuvilja, apila, maitotila, asiantuntijapalvelut, ternimaito, avoimet ovet, asf, investointi, biocheck, kariniemi, maatalous, lihantuottaja, rypsiporsas, taito, väkirehu, virna, lupiini, viljapassi, eläinlääkäri, vierotus, kiima, porsasrehu, karju, tartunta, tiinehtyvyys, villisika, siemennys, rehuoptimointi, tuotantorakennus, karjarakennus, hankesuunnitelma, hkscan viljavälitys, karkearehu, vasikkavälitys, päiväkasvu, vasikkajuottamo, kalenteri, ped, lämpö, c-vitamiini, astutussonni, rehusiilo, siilomerkintä, niitto, tiivistäminen, siilo, rotu, kantakirjaus, tuotantotulos, optipossu netti, messut, punnitus, hakelämpö, osaaminen, kehittäminen, valaistus, säilörehun laatu, korjuuaikaennuste, kehitys, kotimaisuus, eläinterveys, terveys, talous, eläinkuljetus, emakkosikala, optipossu maxi, ruuan alkuperä, tilavierailu, sinimailanen, emännät, maatila, broilerituottaja, untuvikko, vesi, lastaustila, kuljettaja, rehusäkki, pihatto, rakentaminen, herne, valkuaisfoorumi, tautivastustus, nautarakennusmallit, liemirehu, possu, soija, vilja home, broiler, sorkka, rehuhyötysuhde, aminohapot, lysiini, hometoksiinit, paimion teurastamo, joulu, unkari, naudanlihan tuotanto, lehmä, nouto, olki, rehunteko, tuottajapalvelut, karkearehupörssi, karsinta, ensikon kasvatus, pihvivasikka, poikimakausi, vierailu, opiskelija, analyysi, avajaiset, palvelu, juokseminen, agri, lannoitus, sikatuottaja, ennaltaehkäisy, laatukivennäiset, lihan hankinta, sinetti, rakennusmallit, kotitilalta-blogi, olkikuivike, rehut, ilmanvaihto, lämmitys, vasikkapäivät, laidun, koneagria, huutokauppa, valkuaisruokinta, rypsi, sianlihan tuotanto, kenttäedustaja, konemessut, flodins, bulled beef, kanala, munittamo, välikasvatus, suunnittelu, hieho, ultraäänimittaus, sato, saparo, alkutuotanto, eläinkuljettaja, lypsykarja, neuvonta, ovr, tiiviste, sopimustuottaja, täydennysrehu, vitamiinit, eläinten hyvinvointi, premix, viljelysuunnitelma, rapsi

Tehtävä Outokummun leikkaamossa

Tänään odotettu päivä edessä, luvassa perehdytykseen kuuluva kierros HKScanin Outokummun tuotantolaitoksessa.

Täytä lomake. Rasti ruutuun, onko ollut ripulia tai oksentelua tai flunssaa tai matkustelua Pohjoismaiden ulkopuolella lähiaikoina. Ei ja ei ja ei eikä valitettavasti ole reissuunkaan päässyt. No hyvä, sitten pääsee kuitenkin tuotantolaitokseen, aika eksoottista se on tämäkin.

Myssy päähän ja saapassuojat jalkoihin.

Seuraavaksi pukeutumaan suojavaatetukseen. Vain XL-haalareita tarjolla, no mieluummin liian iso kuin liian pieni. Myssy päähän ja saapassuojat jalkoihin. Onko kynsilakkaa? No ei ole taaskaan ehtinyt laittaa, joten pääsen matkaan ilman hanskoja eikä partakaan vielä ole kasvanut yli neljän millin rajan, joten selviän ilman partasuojusta.

Hygieniasääntöjen mukaan etenemme eli siispä ensin leikkaamon porteille. Uudet hygieniaportit temppuilevat. Vaikka kuinka tunget käsiä pesuaukkoihin, ei meinaa desinfiontiaine suihkuta eikä silloin aukene porttikaan. Tähänkö tämä nyt jo tyssäsi?? Käsien pesuun? No aukeaahan se lopulta kun tarpeeksi heiluttelee käsiä sensoreiden alla ja jynssää sormiaan. Matka jatkuu.

Kaikki on puhdasta ja steriiliä.

Leikkaamon linjasto on uusittu ihan äskettäin. Kaikki on puhdasta ja steriiliä. Työntekijöillä on jokaisella oma loosinsa, jossa leikkuuveitsi tekee kokemuksen harjaannuttamia liikkeitä lihakimpaleelle, ei mitään ylimääräistä.

Kysyn vierailun isännältä, eikö sama rutiini tylsistytä. Ei, joka vuorossa saa vaihtaa paikkaa, sekin on uusi käytäntö. Kuulostaa hyvältä uudistukselta, mutta miksiköhän se on otettu käyttöön vasta äsken?

Ruhovarastoon seuraavaksi. Vähän erikoinen olo pujotellessa siellä roikkuvien ruhojen seassa. Jäähtymässä ovat kuulemma, liian lämpimänä ei pääse eteenpäin. Sama sääntö olisi hyvä joskus meille ihmisillekin, säästyttäisiin monelta mustalta silmältä. Tarkkana nyt, ettei edellä menijä vahingossa heilauta jotain ruhoa niin, että joudun tyrmätyksi sen heilahtaessa. Se olisi noloa.

Tarkkaa työtä tehdään täällä meillä, turvallisin mielin voi puhdasta lihaa popsia.

Ruhojen luokittelijat löytyvät seuraavan oven takaa. Se on tarkkaa hommaa se eikä sitä ihan joka poika voi tehdäkään. Valan vannoneita miehiä enkä nyt tarkoita sitä papin edessä annettua. Tarkkaa työtä, heidän ammattitaidostaan pitkälti riippuu tuottajan saama tulo. Leima lyödään ruhon kylkeen ja se jatkaa kattokiskoa pitkin matkaansa vaa’an kautta sinne, mistä me juuri tulimme.

Vierailuni rajoittuu tällä kertaa tuotantolaitoksen leikkaamoon ja luokitukseen. Tarkkaa työtä tehdään täällä meillä, turvallisin mielin voi puhdasta lihaa popsia. Arvostukseni suomalaista ruokaa kohden nousi kyllä taas ison harppauksen. Pitkä on matka pihatosta pöytään.

Kirjoittaja on aloittanut äskettäin eläinhankinnan palvelumyyjänä HKScanissa. Tutustuminen tuotantolaitoksen toimintaan on osa työhön perehdytystä.

Lue lisää HKScanin Outokummun tuotantolaitoksen investoinnista>

Lähetä kommenttisi

Kommentit

  • Hyvää peeärrää firmalle ja sulle, kun palvelumyyjällä onsanat noin hyvin hallussa :)

    Lähettäjä: Anne Leppäkoski, 16.05.2016

Tämän sivun kommenttejen RSS-lähde | Kaikkien kommenttien RSS-syöte

Nina Vanhapelto

Nina Vanhapelto
Palvelumyyjä
Nautahankinta